یکی از بخشهای مندرج در قبوض برق که باعث افزایش بهای پرداختی میشود، عوارضی است که برای مصرفکنندگان برق در نظر گرفته شده است. میزان عوارض برق بر اساس میزان مصرف افزایش پیدا میکند که برای واحدهای صنعتی رقم قابلتوجهی را شامل میشود. برقتو در این گزارش دلیل اضافهشدن عوارض به قبوض برق و نحوه محاسبه آن را بررسی کرده است.
عوارض برق چیست؟
عوارض، هزینهای است که دولت در قبوض برق بهازای میزان مصرف مشترک به هزینه کل اضافه میکند. این عوارض جدا از مالیات، آبونمان و دیگر هزینههای افزوده شده به قبض بوده و هدف آن نیز توسعه و نگهداری شبکه برق روستایی و توسعه تولید برق از منابع تجدیدپذیر ذکر شده است.
عوارض برق معمولاً آخرین گزینه در قبوض برق است که به مبلغ نهایی اضافه میشود. دریافت عوارض از سال 1392 از تمام مشترکان آغاز شده است و هرساله نیز معمولا بر نرخ آن افزوده میشود. نرخ عوارض معمولا در مجلس شورای اسلامی تصویب و به دولت ابلاغ میشود. وزارت نیرو نیز در هیئت دولت مسئول دریافت عوارض و هزینهکرد آن بر اساس قوانین تصویب شده در محلهای مجاز است.
قرارداد الحاقیه انشعاب با برق منطقه ای چیست؟
تفاوت عوارض برق با مالیات و آبونمان
عوارض برق تفاوت عمدهای با مالیات بر ارزشافزوده دارد و دلیل این تفاوت نیز نحوه هزینهکرد این دو مبلغ است. هزینه مالیات بر ارزشافزوده، 10 درصد هزینه برق را شامل میشود و این در حالیست که مبلغ عوارض برق به مراتب پایینتر است. عوارض برق، رقمی است که به ازای هر کیلووات مصرف برق تعیین میشود و با ضرب این رقم در میزان مصرف میتوان آن را به صورت دقیق محاسبه کرد. در واقع نقطه اشتراک عوارض و مالیات، میزان مصرف برق است.
اما عوارض برق با آبونمان تفاوت بیشتری دارد. آبونمان برق بهعنوان حق اشتراک و بهصورت یک مبلغ ثابت از تمام مشترکین دریافت میشود؛ در حالی که عوارض برق مبلغ ثابتی نیست و بر اساس میزان برق مصرفی محاسبه میشود. معمولاً مبلغ عوارض برق بیشتر از مبلغ آبونمان است.
آیا عوارض برق برای همه مشترکین یکسان است؟
عوارض برق برای تمامی مشترکین یکسان نیست و هزینه عوارض دریافتی از مشترکین خانگی بهمراتب کمتر از هزینه عوارضی است که از مشترکین تجاری دریافت میشود. معمولاً میزان عوارض دریافتی برای هر دسته از مشترکین در ابتدای سال از سوی دولت تعیین و به وزارت نیرو ابلاغ میشود. وزارت نیرو نیز در هنگام صدور قبض بر اساس نوع مشترک، میزان عوارض را تعیین کرده و به مبلغ قبض اضافه میکند.
عوارض برق در کدام قسمت قبض قابل مشاهده است؟
عوارض برق در قسمت صورتحساب قبض قابلمشاهده است. در این بخش ابتدا هزینه کل برق مصرفی محاسبه و به همراه آبونمان درج میشود. در پایین این دو مورد، هزینه مالیات بر ارزشافزوده محاسبه و مبلغ بیمه که رقم ناچیزی است، در قبض برق چاپ میشود. معمولاً آخرین گزینه و پایینترین بخش قبل از مبلغ نهایی به عوارض برق اختصاص دارد که با عنوان «عوارض برق» قابلمشاهده است. در نهایت با جمعکردن تمام این موارد، بهای برق مشخص شود.
مابه التفاوت اجرای مقررات در قبض برق چیست؟
کدام دسته از مشترکین برق از پرداخت عوارض معاف هستند؟
تقریباً تمام مشترکان شهری، تجاری و صنعتی مجبور به پرداخت عوارض برق هستند. در این میان فقط مشترکین برق روستایی، عشایری و برق چاههای کشاورزی طبق قانون از پرداخت عوارض معاف شدهاند که این دسته از مشترکین در صورت داشتن اشتراک مجاز برق، عوارضی از بابت مصرف خودپرداخت نمیکنند و رقم عوارض برای این نوع از مشترکین در قبوض برق درج نمیشود.
عوارض برق دریافتی کجا خرج میشود؟
همانطور که نحوه دریافت عوارض بهصورت کاملاً شفاف در قانون بیان شده، نحوه هزینهکرد آن نیز بهصورت دقیق مشخص شده است تا بهصورت هدفمند در جهت توسعه کشور مورداستفاده قرار گیرد. بخش اعظمی از این عوارض برای توسعه و نگهداری شبکه برق روستایی مورداستفاده قرار میگیرد و باعث میشود که روستاهای بیشتری در کشور از برق قویتری برخوردار شوند.
همچنین بخشی از آن نیز برای سرمایهگذاری در تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر و انرژیهای پاک مورداستفاده قرار میگیرد. برق پاک عنوانی است که برای این نوع از برق استفاده میشود و شامل انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی خورشید، آب، باد و سایر انرژیهای غیرآلاینده میشود.
برای نمونه در سالهای گذشته بخشی از عوارض دریافتی برق برای تجهیز و توسعه بیشتر نیروگاه بادی منجیل که با نصب توربینهای جدید به بزرگترین نیروگاه بادی خاورمیانه تبدیل شده، اختصاص داده شد. همچنین با صرف این عوارض بر تعداد روستاهای بهرهمند از برق سراسری افزوده و کیفیت برق در روستاهایی که دارای برق ضعیفی هستند، ارتقا داده میشود.
چگونه میتوان عوارض کمتری پرداخت کرد؟
عوارض برق رقم قابلتوجهی از قبوض مشترکین خانگی را شامل نمیشود، اما در مورد مشترکین تجاری و صنعتی، این موضوع متفاوت است؛ چرا که به دلیل بالابودن میزان مصرف این مشترکین و بالابودن نرخ و عوارض برق، مبلغ دریافتی میتواند رقم قابلتوجهی شود.
درهرصورت، هم برای مشترکین خانگی و هم مشترکین تجاری و صنعتی تنها راهحل ممکن، کاهش میزان مصرف برق و مصرف بهینه آن است که این کار میتواند با تغییر برنامه کاری، استفاده از لامپها و دستگاههای کممصرف و سایر روشهای کاهش مصرف برق محقق شود.
با اجرای این روشها علاوه بر کاهش عوارض پرداختی، مبلغ کلی قبض برق نیز به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا خواهد کرد. علاوه بر این، با تهیه مواردی همچون پنل خورشیدی نیز میتوان تمام یا بخشی از برق مصرفی را از این طریق و به کمک انرژیهای پاک و رایگان تولید کرد و از پرداخت مبلغ بالا برای برق بها و عوارض برق آسوده شد.
ترانزیت چیست؟ تعرفه ترانزیت در قبض برق چطور محاسبه می شود؟
خرید برق بدون عوارض از پلتفرمهای خرده فروشی برق و بورس
صنایع بزرگ کشور، یک راه دیگر نیز برای حذف یا کاهش هزینه عوارض برق در قبوض خود دارند و آن هم تأمین تمام یا بخشی از برق مصرفی خود از پلتفرمهای خردهفروشی است. هزینه برق در این پلتفرمها بهمراتب کمتر از هزینه برق دولتی است و حتی تا 48 درصد امکان کاهش هزینههای برق وجود دارد. همچنین برای استفاده از این نوع برق، مبلغی به عنوان عوارض برق پرداخت نمیشود.
در این روش مشترکان میتوانند برق موردنیاز خود را با قیمت رقابتی و شفاف تهیه و حتی برق لازم را بر اساس نیاز روزانه و برنامه کاری شرکت خود بهصورت برنامهریزی شده و هوشمند خریداری کنند.
مزایای خرید برق از «برقتو»
برقتو، نخستین پلتفرم خردهفروشی برق در ایران است که خدمات خود را بهصورت قرارداد دوجانبه به صنایع و سازمانهای نیازمند برق ارائه میدهد. همچنین امکان خرید اعتباری برق و تسویهحساب مدتدار نیز در برقتو فراهم شده است. برقتو در این پروسه از الگوریتمهای هوشمند برای محاسبه تعرفه برق منطقهای و تخفیفهای سیستمی استفاده کرده است.
علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به وبسایت bargheto.com مراجعه کنند و با شماره تلفن 02191304243 تماس بگیرند.